ייצוב מדרונות

אחד מבין מגוון שירותי הייעוץ האגרונומי שאנו, בפתילת המדבר, מעניקים ללקוחותינו, הינו שיקום נופי. מדובר בטכניקה המבוצעת לאחר הפרה של בית הגידול המקומי, לרוב לאחר עבודות פיתוח משמעותיות באזור נרחב. במסגרת השיקום, מושבים מינים מקומיים לאותו אזור בצורה מלאכותית ו- "גננית", במגוון צורות הגידול – עצים, שיחים, בני שיח, גיאופיטים ומינים חד שנתיים. הצמחיה והקרקע מנוהלות ומתוחזקות באופן שוטף במשך מס' שנים, לרבות השקיה, טיפול בעשביה ובמינים רודרליים ושיטות נוספות במטרה להביא להצלחה מלאה של השיקום והשבת בית הגידול הטבעי לקדמותו. שיקום כזה נעשה בראייה מקיימת לטווח הארוך שבה ניתן לבטל את התחזוקה השוטפת לחלוטין ולתת למערכת להתנהל בעצמה.

אחת הסוגיות הנפוצות והמעניינות במסגרת שיקום נופי  הינה שיקום וייצוב מדרונות.  סוגיה זו קשורה באופן ישיר לתופעה נפוצה נוספת ומהותית והיא סחף של קרקעות.

בשנים האחרונות וכחלק מהעלאת המודעות לבעיות הקשורות לשירותי המערכת האקולוגית, נושא מניעת סחף הקרקע טיפס במעלה סדר עדיפויות תוך הבנה הולכת וגדלה לחומרת הבעיה ברחבי העולם.

הפרת שטחים ובתי גידול טבעיים, חצי טבעיים, מעובדים ואף חקלאיים, גורמת לכוחות טבעיים (גשם ורוח), לצד שימוש יתר בקרקע ותנועה כבדה בסביבתה לסחף ואובדן שכבת הקרקע העליונה. קרקע אשר נשחקת ע"י סחיפה תהיה ברוב המקרים משוללת מרקם טבעי, דלה בחומר אורגני, בחומרי הזנה, במגוון ביולוגי ומאובקת. השארת אזורים חשופים לאחר סחף מביאה להתבססות מינים רודרליים, פולשניים ולא רצויים.

שמירה על הקרקע והפחתת שחיקתה כתוצאה מהגורמים הנ"ל, תוך שמירה על הרכבה הכימי של הקרקע וצורתה הטופוגרפית, היא אתגר משמעותי וחשוב שעלינו להתמודד עמו ולמצוא לו פתרונות.

אחד הפתרונות האקולוגיים להתמודדות עם בעיית סחף הקרקע הוא שימוש בצמחים אשר מסוגלים לייצב קרקעות בצורה טובה בעזרת מערכת שורשיהם\ אופי צמיחתם ועל ידי כך למנוע סחף קרקעות. ישנם צמחים אשר "מתמחים" ביכולת הזו ובמקרים רבים מינים אלו הינם מקומיים. בבחירת מינים אלו אנו מפחיתים את הצורך בתחזוקה לעומת מינים שאינם מקומיים תוך שמירה על הנוף הטבעי. עם זאת, ישנם מינים לא מקומיים אשר יכולים אף הם להתאים בצורה טובה לפתרון בעיית סחף הקרקע.

צמחי כיסוי אשר מתאימים למניעת סחף קרקעות

גידולי כיסוי דוגמת בקיה(Vicia), שיפון(Secale) ותלתן(trifolium) הם צמחים מצוינים לשליטה בסחף. צמחים אלו הינם עמידים בעלי אופי צימוח מאוד מהיר. צמחי כיסוי אלו שולחים מערכת שורשים מסועפת בשכבת הקרקע העליונה, על ידי כך הם מייצבים אותה ומפחיתים צמיחת עשבייה לא רצויה.

יתרון נוסף בצמחים אלו הוא שקיימים מינים רבים בארץ אשר מתאימים לסוגי קרקעות שונים. לדוגמא, בסוג בקיה 24 מינים שונים בארץ ישראל. ישנם מינים המתאימים לצימוח בנוף עשבוני, מינים המתאימים לחורש ים תיכוני, מינים לקרקעות כבדות ואף שני מינים המתאימים לגידול במדבר.

השיפון גדל בקרקעות עניות בחומרי הזנה, כדוגמת אזורים עם קרקע חולית. צמח בעל קצב צימוח מהיר ומרשים, אשר בין השאר מפחית את הצורך בשימוש בקוטלי עשבים בסביבתו.

התלתן, בדומה לבקיה, הינו סוג ובו מינים מקומיים רבים בארץ. מכאן שקיימים מינים תלתן שונים לסוגי קרקעות שונות. מקרקע יותר חולית ועד קרקעות כבדות בעלות אופי חרסיתי. בעבר, מעלה נחל איילון באזור העיר רמלה יוצב בעזרת זרעי תלתן.

יבלית כלאיים(Cynodon hybrida), או בשמה "ברמודה חוף קרוס 1", היא צמח מעולה לייצוב קרקעות ושימשה בשנות ה – 70 לייצוב קרקע בנחל שקמה. יש לציין כי בנחל זה נוסו עבודות ייצוב רבות אשר לא צלחו. היתרון בצמח זה הוא שלאחר קליטתו לא צריך להשקותו עוד. בקיץ הוא מתייבש ונכנס לתרדמה, עם בוא הגשם הראשון הוא מתעורר מחדש.

צמח נוסף, אשר נמצא מתאים במחקר באוניברסיטת תל אביב, הינו צמח הווטיור(Vetiveria zizanioides). צמח חזק ועמיד ביותר ממשפחת הדגניים, אשר מקורו באזורים טרופיים. צמח כיסוי מצוין, אשר מתרבה על ידי חותלות ולא מזרעים. על ידי כך, אין סכנה כי יתפשט באופן לא רצוי. בישראל נבדק כצמח מייצב קרקע בשני אתרים מרכזיים: נחל חרוד וייצוב סוללת עפר במחלף הרצליה, בהם נמצא כיעיל מאוד בייצוב קרקע.

גלניה שטוחה(Galenia secunda), הינו צמח אשר מכסה מהר את השטח. יחד עם שתילת הצמח מתקינים טיפטוף בקווי הגובה. לאחר התבססות הצמח, מפסיקים את ההשקיה והגלניה מתה תוך השארת חיפוי מגן. שיטה זו נבדקה והוכחה על ידי יעקב קיני מקיבוץ סעד. לשיטה זו יתאימו עוד מינים חסכוניים במים כדוגמת חרציתן מאפיר(Chrysanthemoides incana) ומיופורום(Myuporum sp.) על מגוון זניו. חרציתן מאפיר, לדוגמא, מתאים לגידול על כל סוגי הקרקעות והינו צמח חזק ועמיד. המיופורום, לעומת זאת, יתאים לאזורים מדבריים דוגמת הנגב ובקעת הירדן.

שילוב עצים בממשק מניעת סחף בקרקעות

עצים הינם כלי מצוין להפחתת סחף קרקעות. הם בעלי מערכת שורשים מסועפת וחזקה אשר מצוינת בייצוב הקרקע. זאת בנוסף לתרומה הנופית והסביבתית שלהם.

עם זאת, יש לקחת בחשבון כי עד שעץ מצליח לייצר את ההשפעה הרצויה לייצוב הקרקע עוברות מספר שנים ולכן רצוי לשלב תחילה את גידול העצים עם סוגי הצמחים אשר צוינו לעיל.

גם במקרה של נטיעת עצים למניעת סחף קרקע נעדיף מינים מקומיים, עמידים ושלא דורשים אחזקה מרובה.

בארץ קיימים מיני עצים מקומיים רבים אשר מתאימים למגוון סוגי קרקעות. בין המינים: פיקוס השקמה, אשל הפרקים ואיקליפטוס אשר מתאימים לקרקע חולית, בקרקעות כבדות ניתן לנטוע: מיני אלון, חרוב, זית ועוד שלל מינים מקומיים.

יש לציין כי שילוב עצים ייתכן וידרוש שילוב מערכת השקיה על מנת לעודד את התבססותם בקרקע ולשמור על בריאותם בשנותיהם הראשונות.

סקירה מדעית: אגרונום נעם ביבי

שיתוף מאמר

דילוג לתוכן