שימור עצים בקרבת עבודות פיתוח

בשנים האחרונות קיימת עלייה גדולה במודעות בכל הקשור לתרומתם הסביבתית של העצים, בדגש על המרחב העירוני. כחלק מהבנה זו מתקיים תהליך בו עולה ההקפדה והדרישה מצד רשויות וגורמי מקצוע על הקפדה על שימור עצים באתרי פיתוח והבטחת תרומתם עוד שנים רבות גם לאחר עבודות בסביבתם.

בפוסט זה נדון בדרכים אפשריות בהן עלולים עצים להינזק ולהיפגע במהלך עבודות פיתוח ונציע דרכים לצמצום הנזקים לעצים כתוצאה מעבודות אלה.

החשיבות של מעורבות אגרונום מלווה במסגרת שלב התכנון והביצוע:

שימור עצים והגנה עליהם באתרי פיתוח הינה אתגר גדול ודורש שיתוף פעולה מלא מצד כלל המעורבים, משלב התכנון ולאורך שלב הביצוע. עצים אשר סווגו לשימור במסגרת תוכנית נדרשים להגנה במסגרת העבודות, בין אם מדובר על חלקי העץ העל קרקעיים או על סביבת בית הגידול ובית השורשים של העץ. לרוב, לאחר פגיעה בעצים במסגרת עבודות אלו, יהיה מורכב להבין את משמעות הנזק לעצים בטווח הקצר. ברוב המקרים הפציעה או כל נזק אחר אשר נגרם בעבודות הפיתוח ייתן אותותיו רק שנים לאחר מכן וברבים מן המקרים יהיה קטלני לעץ ולבריאותו. כמו כן, לעיתים, הפגיעות בעץ נראות קטנות ולא משמעותיות, אך עם הזמן הדבר עשוי להיראות על העץ בדמות פגיעה במצבו הבריאותי, ירידה בחיוניותו ובהתאם, גם עלייה בפוטנציאל הסיכון בתחזוקתו.

על מנת להבטיח שימור עצים בצורה מיטבית ואיכותית במהלך עבודות הפיתוח והבטחת שגשוגם שנים קדימה עם סיום העבודות, ישנה חשיבות גדולה לשילוב אגרונום מלווה במהלך הביצוע. כך או כך, בכל אתר פיתוח בו קיימים עצים נדרש להגיש סקר עצים עבור שלבי התכנון של הפרויקט, כך שראוי כי יישום ההחלטות עבור העצים בשלב התכנון יבוא לידי ביטוי גם בשלב הביצוע וילווה ע"י אותו גורם מקצועי אשר קידם את נספחי העצים בשלב התכנון. קרי, אגרונום מלווה.

אזור השורשים הקריטי ואזור ההגנה של עצים – אזור ללא כל עבודות חפירה:

השפעת עבודות הפיתוח ונזקיהם הפוטנציאליים על העץ תלויים בגיל העץ, מינו, מצבו הבריאותי וגורמים נוספים. אחד הגורמים הרגישים והמשמעותיים ביותר בהיבט בריאות ויציבות העץ, הינה סביבת בית השורשים של העץ. אזור זה, עשוי להתפרס עד מרחק רב מבסיס הגזע ומבנהו במרחב תלויה במין העץ, גילו, מאפייני הקרקע ומאפייני בית הגידול שלו. אחד הצעדים הראשונים והחשובים ביותר בהגנה על עצים באתרי פיתוח הינו הגדרת אזור העבודות המוגן בשטח. אזור זה יהיה מאופיין בהגבלות משמעותיות על העבודות בו, כגון תנועת כלי עבודה, חפירות וכו'. בנוסף, יהיו קיימות הנחיות ספציפיות למיגון פיזי לעצים בו. עבודות מחייבות בסביבת רדיוס השימור המוגן של העץ יבוצעו בתכנון וחשיבה מקדמים ובפיקוח צמוד של האגרונום המלווה – זאת על מנת להבטיח כי הפגיעה בבית השורשים של העץ תהיה מידתית ומינימלית וגם לדעת להכווין או לעצור את עבודות החפירה על בסיס התניות מבנה בית השורשים בשטח.

מציאת האיזון בין דרישות הפרויקט לדרישות והנחיות מיגון העצים בשטח מחייב שיתוף פעולה בין האגרונום המלווה, צוות התכנון, מנהלי הפרויקט ומנהלי העבודה באתר.

כיצד עבודות פיתוח בסביבת עצים עלולה להוביל לפגיעה בהם?

נזקי שורשים: שינוי במפלס הקרקע, תעלות חפירה בסביבת בית השורשים, ריצוף בסביבת בסיס הגזע וצוואר השורש, שינוי במבנה הקרקע – השפעה על ניקוז מים בסביבת העץ ופגיעה בשורשים על ידי חיתוכם.

הידוק קרקע: ציוד בנייה כבד עשוי לגרום להידוק קרקע בסביבת בית השורשים של העצים. פעולה זו, עשויה להוביל להאטת צמיחת השורשים, פגיעה בחלחול המים בקרקע והפחתת האוורור בה תוך עידוד תנאים אנ-אירוביים (ללא חמצן) לבית השורשים. כל הנ"ל מובילים לפגיעה במצבו הבריאותי של העץ והאטת קצב הצימוח שלו ועלייה בפוטנציאלי הסיכונים בתחזוקת העץ.

פגיעה פיזית בגזע ובאזור בית השורשים\צוואר השורש: 

כלי עבודה כבדים ופעולות החפירה עשויים לשבור ענפים, לפגוע בקליפת הגזע ולפגוע בגזע המרכזי ובסיס הגזע של העץ. פציעות מסוג הנ"ל מחלישות את העץ ועשויות ליצור תנאים לחדירת פטריות אשר עלולות ליצור ריקבון בחלקים שונים בעץ. אזורים אשר פגיעים במיוחד לנזקי עבודות הפיתוח הינם בסיס וצוואר השורש. בנוסף, ישנו נזק משמעותי לעצים גם מהנחת אדמה\פסולת בסביבת העצים אשר עלולים להוביל להידוק קרקע ולפגיעות מכאניות. כתלות במין העץ, יכולת העץ להגיב ו"לסגור" פציעות אלו פוחתת משמעותית.

נזקי חום וכימיקלים: 

עצים באתרי פיתוח חשופים לפגיעות מחום וכימיקלים אשר נפלטים מכלי עבודה. כאשר חומרים, דוגמת דלקים שונים, שמנים נפלטים מכלי עבודה או נשפכים בקרקע. לנוכחות חומרים אלו בקרקע השפעה על מהותית על הקרקע ובהתאם על העצים הנטועים בקרקע זו. לשינויים אלה השפעות שליליות על מצבם הבריאותי של העצים והדבר עשוי להוביל לפגיעה קשה בתפקודם.

כריתת עצים באתר וההשפעה על עצים אחרים: 

עצים הנטועים כקבוצה או בצפיפות, פועלים בהדדיות ומסתמכים על אינטרקציה זו על מנת להתקיים בהיבט מבנה שלד העץ, ממדיו, כיוון הצימוח ויציבותו. כריתה \ העתקת חלק מהעצים בקבוצה או בסביבת עצים לשימור חושפת את העצים הנותרים לכוחות אשר אינם מורגלים אליהם, כגון, קרינה ורוחות אליהם העצים נחשפים בפתאומיות. כל הנ"ל עשוי להוביל לפגיעה במצבם הבריאותי של העצים ולהעלאת פוטנציאל המסוכנות שלהם בתנאים מסוימים.

כיצד להתנהל נכון בהליך התכנון-ביצוע בקרבת עצים בוגרים?

הידע המקצועי של האגרונום המלווה בשיתוף עם הידע והפתרונות ההנדסיים של צוות התכנון עשויים לסייע לשימור העצים במגוון דרכים: יישור מדורג של שבילי הליכה וקירות, צמצום מבנה מדרכות על מנת להמנע מחפירה, פתרונות הנדסיים לפיתוח ללא חפירה נרחבת, שילוב אלמנטים מודרניים של בנייה בסביבת העצים תוך הבטחת בית גידול איכותי (מאוורר וגדול ככל שניתן), ליווי חפירות מורכבות בפרויקט ויישום כלים לעבודה בסביבת עצים.

שלב טרום הביצוע:

טרם תחילת העבודות בשטח האגרונום יגדיר את גבולות המיגון הפיזי לעצים, לרוב בדמות גדר איסכורית, כאשר השאיפה היא ליצור שטח מוגן גדול ככל הניתן. לכל עץ, על פי ממדיו ודרישות העבודה, יוגדר שטח 'נקי' מעבודות אשר יסומן על ידי גידור פיזי לא גמיש. יש להקפיד על התקנת שלט ברור וקריא עליו יהיה כתוב 'עץ לשימור' תוך הדגשה כי יש לעבוד בזהירות בסביבתו. 

אם ישנה דרישה וצורך לעבודת כלים כבדים בסביבת העצים, באחריות האגרונום המלווה והמפקח באתר להמליץ כיצד להגן על העץ מפגיעות בעבודות מורכבות שכאלו.

אם קיים תכנון לביצוע חפירות או שינוי מפלס קרקע בסביבת העצים, תוך סיכון לפגיעה בשורשי העצים, אגרונום מלווה יכול ללוות חפירה טרם תחילת העבודות ולוודא כי אם נדרש חיתוך שורשים הוא מתבצע בצורה אחראית ועל פי מפרט מקצועי. במידה הצורך, עשוי להנחות האגרונום המלווה על עצירת חפירת בשל המצאות שורשים – במקרים אלו, יידרש פתרון כולל לסוגיה.

בנוסף, אם העבודות גורמות לפגיעה משמעותית בשורשים ביכולת האגרונום להמליץ על תכנית השקיה לעצים בשטח הפיתוח, מילוי קרקע חולית בקרבת הפציעות, גיזום של העץ – כל אלו על מנת לצמצם נזקים כתוצאה מן העבודות.

שלב הביצוע:

במהלך עבודות, כל העצים בשטח הפרויקט צריכים להיות במעקב על ידי האגרונום המפקח. האגרונום יגיע לבדיקות תקופתיות באתר לראות שדרישותיו מתקיימות ויוגדרו אבני דרך לביצוע ביקורות ופיקוח.

תכנית הבנייה והפיתוח עשויה להשתנות מעת לעת, באחריות האגרונום לבצע התאמות ושינויים במפרט מיגון העצים ובמתן הפתרונות כאשר חלים שינויים אלו. גמישות במחשבה התכנונית והביצועית בין כלל צוות התכנון, כולל האגרונום המלווה, הינה קריטית להצלחת שימור העצים בשטח האתר.

שלב לאחר הבנייה:

בסיום הפרויקט, מתבצעות לרוב שתילת צמחים, התקנת השקיה, תאורה ופיזור אדמת שתילה בצמוד לעצים קיימים. לשינויים החדשים הללו בסביבת העץ יכולה להיות השפעה מהותית עבור העץ. על כן, חשוב לבצע אותם בצורה הדרגתית תוך התייעצות עם האגרונום המלווה.

סיכום:

עבודת שימור עצים בקרבת פיתוח ובנייה הינה חשובה והכרחית, אך לצד זאת, מורכבות ליישום ודורש שיתוף פעולה מלא ואיכותי בין כל צוות התכנון והביצוע. האחריות של האגרונום המלווה של הפרויקט הינה להביא לידי ביטוי תכנית אשר תוביל לצמצום הקונפליקטים בין העצים לבין הפיתוח למינימום האפשרי, תוך מתן פתרונות הנחיות ובשלב הביצוע – בקרה, פיקוח וליווי.
על מנת להבטיח שימור עצים בקרבת פיתוח, חובה לערב אגרונום מלווה בכלל שלבי התכנון והביצוע.

אנו בפתילת המדבר מעסיקים אגרונומים אשר מחזיקים בידע המקצועי והניסיון אשר יאפשרו לשלב בצורה הטובה ביותר את צרכי הפרויקט אל מול דרישות שימור העצים. אנו מחזיקים בניסיון של ליווי אגרונומי מלא של פרויקטים, גדולים כקטנים, כולל מפרטי שימור מלאים בשלב התכנון והביצוע.

סקירה מדעית: אגרונום עידו נדב

שיתוף מאמר

דילוג לתוכן