פטריית Amylosporus – אורחת רצויה?

קצת רקע על הפטרייה:

האם קרה לכם לאחרונה שיצאתם לגינת ביתכם וראיתם פטרייה לא מוכרת? ייתכן ונתקלתם בפטריית .Amylosporus .

הפטרייה, אשר לה לא קיים שם עברי, משתייכת לקבוצת פטריות הרקבון הלבן. מקור הפטרייה הוא מאזורים טרופיים- סוב טרופיים ברחבי העולם: דרום ומרכז אמריקה, דרום- מזרח אסיה וחלקם באפריקה.

לפטרייה שני מינים שונים בארץ: Amylosporus campbellii ו Amylosporus succulents. Amylosporus succulents היא אורחת ותיקה יותר בנופי ארצנו ומקורה בהודו\סין, לעומת Amylosporus campbellii אשר עשתה לפה רילוקיישן בסביבות שנת 2018 ומקורה באזורים טרופיים.

הפטרייה עשויה להגיע עד לגובה של 50 ס"מ. בנוסף, מחזור החיים עשוי לקחת עד 30 ימים. ההבדל העיקרי בין המינים הוא במופע החיצוני, Amylosporus campbellii חומה בבגרותה ואילו Amylosporus succulents לבנה בבגרותה. עם זאת, ולמרות ההבדלים הנ"ל, זיהוי ודאי בין שתי מיני הפטריה יתאפשר רק בבדיקה גנטית במעבדה.

אחד ההבדלים בין שתי מיני הפטריה הללו לשאר משפחת הAmylosporus הוא שגוף הפרי של הפטריה בעל מרקם עסיסי בשונה משאר הפטריות במשפחה זו. מעבר לכך, גופי הפרי מסודרים בצורת ערימה והנקבוביות בתוכם בעלות מרקם שמנת עד ורדרד.

Basidiocarp of Amylosoporus succulentus from the holotype a Fresh basidiocarp in the Q320
Amylosporus succulents (מתוך האתר researchgate)
large
Amylosporus campbellii(מתוך אתר inaturalist)
CEFALU
האי סיצליה אליו הגיעה לאחרונה Amylosporus campbellii

רגע, אז איך Amylosporus campbellii עשתה עלייה לארץ?

הפטרייה אותרה להפתעת החוקרים בשנת 2017 בסרדיניה ,בסיציליה ובאיטליה, אזורים בעלי מזג אוויר ים- תיכוני אשר כלל לא מאפיין את ארצות מוצאה.

הדבר מפתיע, שכן פטרייה זו לא ידועה ביכולתה לחיות בטווח אקלים רחב במיוחד. בנוסף, בשנים האחרונות אותרו עוד מספר מיני פטריות שונים באזור הים תיכוני. מיני פטריות אשר לא היו קיימים קודם לכן באזורים אלו.

לטענת החוקרים, שינויי האקלים בשנים האחרונות, אשר כוללים בתוכם את עליית הטמפרטורות ושינוי בזרמי הרוח באוקיינוסים הביאו להתבססות הפטרייה באירופה.

WhatsApp Image 2021 08 28 at 20.07.57 e1633261123501
Amylosporus campbellii בגינה בחדרה (צילום: נעם ביבי)

אז, אם רואים אחת בגינה להזמין אותה לכוס קפה בבית?

ככלל, הפטרייה לא ידועה כפיטופטוגנית ( מחוללת מחלות בצמחים ) ולא ידוע אם היא ראויה למאכל בני אדם או מה השפעותיה הבריאותיות לטווח הארוך. הפטרייה בעלת יכולת התבססות גבוהה מאוד והיא יכולה לגדול כמעט על כל מצע עם חומר אורגני. מקיר ועד אדמה ליד טפטפות. בכל מקרה הפטרייה אסורה למאכל !!

במידה והפטרייה בכל זאת מטרידה את מנוחתכם נראה שאין טיפול הדברה אפקטיבי או אשר ידוע כיעיל. לעת עתה, יש להסתפק בשליפת גופי הפרי מהקרקע,השמתם בשקית ניילון אטומה ולהשליך לפח.

מתי להתכונן לבואה?

אם נתבסס על טענת החוקרים מהמחקר בסיציליה, הרי שהפטרייה חובבת טמפרטורות גבוהות מאוד. הטמפרטורה האופטימלית להתפתחותה היא סביב ה 35 מעלות צלזיוס וניתן יהיה לראות אותה בקיץ מסביב לכל אובייקט בגינה שלנו: גזעי עצים כרותים, ממטרות, קירות וכו'.

אז לסיכום, נראה כי אין מה לחשוש מפטרייה זו ובהיתקלות הבאה שלכם איתה תדעו לפחות איך היא הגיעה לפה.

סקירה מדעית: אגרונום עידו נדב

שיתוף מאמר

דילוג לתוכן