מקרה בוחן של דשא מזן זויסיה טנופוליה (Zoysia Tenuifolia) – האם ניתן לטפל ואיך?
אין חוויה מתסכלת לבעלי מדשאה מזה שהדשא לא נראה טוב וירוק כמו שקיוו. לעיתים זה בגלל כתמים צהובים בדשא, קרחות אדמה, עשבייה טורדנית ועוד. ישנם גורמים רבים אשר משפיעים על מראה המדשאה ביניהם יש דישון, כמות ההשקיה ואיכותה, איכות ותדירות הכיסוח, מזיקים וגם מחלות. עולם הדשא הינו עולם מגוון ולא ניתן לדחוס את כולו על רגלו של פוסט אחד.
במסגרת מדריך קצר זה נעשה היכרות עם אחת ממחלות הדשא הנפוצות בישראל, באירופה והנפוצה ביותר בצפון אמריקה הלא היא ה'Dollar spot' אשר נגרמת מהפטרייה 'Sclerotinia Homoeocarpa'. הפטרייה היא מאותו סוג של פטרייה יותר מוכרת בחקלאות בשם 'קשיונה גדולה'.
זנים רגישים, תסמינים ואופי המחלה
ככלל, כל מיני הדשא רגישים למחלה. הן המינים החמים והן המינים הקרים. המחלה מתבטאת ביצירת כתמים שקועים בעלי צורה עגולה ובין 5-7 ס"מ, חשוב לציין ולהדגיש כי גודל הכתמים תלוי בזן הדשא ומשתנה בין כל זן.
צבע הכתמים נע בין צהוב לחום ועד אפור בנגיעות קשה.
בישראל, המחלה מתפתחת בעיקר בחודשי הקיץ וגם באביב. התנאים האידאליים להתפתחותה הינם ימים חמים, טווח ה30 מעלות צלזיוס, ולילות מעל 15 מעלות צלזיוס. בנוסף, לצורך התפתחותה הפטרייה זקוקה לאחוזי לחות גבוהים באוויר. המחלה פוגעת בצורה קשה בנראות הדשא, בנגיעות קשה וללא טיפול היא עשויה להוביל לתמותת חלקים מהמדשאה. לצד זאת, יש לציין כי רוב מיני הדשא יודעים להתאושש ממנה תחת טיפול בזמן.
איך ניתן למנוע מהמחלה להגיע למדשאה שלי?
מילת המפתח במקרה זה, כמו ברוב הדברים הקשורים לגינון הינה אחזקה. הקפדה על מספר פעולות חשובות, ובדגש על העונה בה המחלה נוטה להתפתח, עשויות להפחית באופן משמעותי את הסיכוי להתפתחותה:
- יש להקפיד על השקיה בשעות הבוקר המוקדמות ולא בשעות הלילה. השקיה בשעות הלילה מובילה להצטברות לחות ורטיבות על העלים אשר הינם תנאים אידאליים להתפתחות המחלה. השקיה בשעות הבוקר המוקדמות מונעת הצטברות לחות ורטיבות על העלים לזמן ממושך. חשוב לייצר תכנית השקיה עם מרווחים יחסית ארוכים תוך הימנעות מהכנסת הדשא לסטרס כתוצאה מיובש.
- יש להקפיד על משטר דישון תקין. נמצא במחקרים כי מחסור משמעותי בחנקן בדשא מעלה באופן משמעותי את הסיכוי להתפתחות המחלה. חשוב לציין דישון בחנקן יעיל רק כמניעה ובלבד שרמות החנקן בצמח תקינות, עודף חנקן בצמח או דישון חנקני בזמן התבססות המחלה עשוי לעודד את התפתחות הפטרייה אשר ניזונה גם מחנקן. בנוסף, דישון במיקרו- אלמנטים דוגמת מנגן וברזל נמצא כמועיל להפחתת הסיכוי להתפתחות המחלה.
- יש להקפיד על כיסוח סדיר ונמוך, כיסוח שכזה מעודד את צמיחת הדשא תוך הסרת רקמות נגועות ומפחית את הסיכוי להתפתחות המחלה על העלים. לצד זאת, חשוב להקפיד על מניעת הצטברות של שכבת הכסחת במדשאה לאחר הכיסוח שכן דבר זה מעודד את התפתחות הפטרייה. יש להקפיד על להבים תקינים במכסחת על מנת לאפשר כיסוח אחיד, כיסוח לא אחיד וכיסוח נמוך מדי (קירקוף) מעודדים התפתחות מחלות בדשא.
אבוי, במידה והמחלה התפתחה מה ניתן לעשות?
- ניתן לפזר בחלקים במדשאה עם התסמינים של המחלה שכבת קומפוסט אחידה.
- הדברה כימית: קיימים בשוק מספר חומרים כימיים יעילים כנגד הפטרייה, ההמלצה היא לבצע שילוב חומרים\ חומר בעל מספר חומרים פעילים על מנת להפחית עמידות לחומרי ההדברה אצל הפטרייה.
ספרות:
- Biology and Management of Dollar spot (Sclerotinia homoeocarpa);an Important Disease of turfgrass, Brenda walsh, Stephanie S.Ikeda, and Greg J.Boland
- ספר 'עולם הדשא', רונן שמואלביץ'
- https://lawnlove.com/blog/how-to-get-rid-of-dollar-spot