יום חברה  – חגי תשרי 2025

כמדי שנה, וגם השנה, עשינו מאמץ גדול לכנס את כלל עובדי החברה ליום חברה לימודי ומגבש לקראת חגי תשרי וראש השנה.

הדבר, כרגיל, מאתגר בגלל העומס הגדול בעבודה לאחר תקופת הקיץ בואכה תקופת החגים.

הפעם החלטנו להצפין ואת היום התחלנו בצפון הרחוק, במכוורת "פרחי הגליל" ביישוב מנות בניהולה של נגה ראובן (הדבוראית היחידה בישראל).

באופן שוטף אנו מתמודדים עם סוגיות הקשור לעצים או צמחים, סיור במכוורת הוא הזדמנות להכיר את אחד היצורים להם מערכת היחסים המיוחד ביותר עם עולם הצומח – דבורים.

במהלך הסיור נגה הראתה לנו את השלבים השונים בייצור דבש, ייצור מלכות ובתפעול מכוורת, זאת לצד האתגרים שהעולם המודרני מציב לדבורים ולאיכות גידולם.

את הסיור התחלנו במשרדה של נגה, שם הראתה לנו את תהליך גידול מלכות או ריבוי מלכות ( "המלכה"). בתהליך זה מיושמים זחלי דבורים בני יומם בגביעי פלסטיק למספר ימים. הגביעים בעלי מראה דומה ל"תא מלכה". הזחלים, בתוך הגביעים, מוכנסים לכוורת ללא מלכה – בעקבות זאת ה'פועלות' מתחילות לייצר מלכה חדשה. למדנו על התהליך הייחודי בו הזחלים הללו ניזונים ב'מזון מלכות', מזון אשר בשונה מ'מזון פועלות' מייצר סוג של שפעול גנטי ומשנה את ביטוי הגנים ההופך את הזחל למלכה ולא לפועלת. כל זאת בזכות חומרי הזנה ייחודיים.

נגה ראובן במשרד מציגה לנו את תהליך 'ההמלכה' – גביעי הפלסטיק עם הזחלים מונחים על השולחן
נגה מציגה את הכוורת עם הדבורים שלא עוקצות!

לאחר מכן, עלינו לארוחת בוקר קלילה במרפסת של המכוורת עם תצפית יפה למרחבים של הגליל המערבי. בהמשך, נגה הסבירה לנו על האתגרים הייחודיים שהעולם המודרני מציב למגדלי הדבורים ולדבורים עצמן: שינוי אקלים והתחממות גלובלית לצד ריבוי גידולים אשר אינם מתאימים לדבורים בצורה אידיאלית. דוגמה טובה לכך היא האבוקדו, אשר חומרי ההזנה של האבקה שלו אינם מזינים מספיק לדבורים. בנוסף, נוכח מאפייני המין וההפריה שלו, הדבורים מתקשים לבצע את ההאבקה של גידול זה בצורה אידיאלית.

בהמשך נגה הציגה לנו את תהליך גידול הדבורים בכוורות במכוורת, עד שלב הרדייה. הופתענו לגלות כי כאשר הדבורים חיות בקבוצות קטנות הן אינן תוקפות!

מהביקור באזור הכוורות עברנו למקום בו מיוצר הדבש, נגה הציגה לנו את הצנטריפוגה בה מתבצע תהליך הרדייה והפקת הדבש. למדנו על הדרכים להכנת דבש איכותי וראינו את שלל סוגי הדבש במכוורת: מדבש אבוקדו עד דבש שיזף מצוי אשר מיוצר בשיא הקיץ בו הפריחה בשטחים הפתוחים ובמטעים הינה נמוכה.

את היום סיימנו במסעדת 'שפי'ס' ביישוב מנות. אכלנו אוכל טוב, שתינו קצת בירה ונהנינו מהשקיעה המרהיבה של הגליל המערבי. כולנו תקווה כי אנו לקראת ימים שקטים יותר, בהם ימים מגבשים ומהנים כיום זה יהפכו יותר לחלק מהשגרה.

תמונה קבוצתית של עובדי החברה במסעדת "שפי'ס"
תמונה קבוצתית של עובדי החברה במסעדת "שפי'ס"

סקירה מדעית: אגרונום עידו נדב

שיתוף מאמר