עקרונות מנחים:
- העץ הוא ישות דינאמית שנמצאת בתנועה מתמדת.
- תמיכה מוגזמת, מותקנת בצורה שגויה או לא הכרחית, עשויה לגרום לעץ נזקים. כמו כן, עשויים להיווצר לחצים על נקודות מסויימות, אשר עשויים להגדיל את הסיכוי לכשל. הכבילה משנה את התנהגות העץ ודפוסי התנועה שלו ולכן יש לגשת לכבילה כאשר הגורמים הללו נלקחים כחלק ממערך השיקולים.
- ככל שאנחנו מתקרבים לנקודת פיצול ענפים, אנחנו נמצאים במצב סטאטי יותר. ככל שמתרחקים במעלה הענף, המצב הופך הרבה יותר דינאמי.
- רוחות, שלכת של עצים נשירים, נשיאת פרי ובהקשרים אלו מהלך עונות השנה ומועד הכבילה – כל אלו ועוד ישפיעו ויילקחו בחשבון כאשר נגבש החלטה לבחירת נקודה לכבילה וכיצד לבצעה.
- בשל העלויות והמשאבים הנדרשים, כבילה אינה רלוונטית לענפים בקטרים קטנים אלא בדר"כ נותנת מענה למבנה שלד מרכזי או ענפים חשובים במבנה השלד העליון המשמש להצללה.
מהי כבילה סטאטית ומהי כבילה דינאמית?
- מטרת הכבילה הסטאטית לעגן ולקבע מצב קיים. סיבות מרכזיות לבחירה בכבילה זו:
- נקודת פיצול ענפים בה אנו מעריכים כי קיים סיכוי לכשל. למשל: סדק, רקבון, זווית חיבור חדה הגורמת לרקמה כלואה.
- ענף ארוך, כבד ואופקי אשר נמצא בשקיעה איטית לכיוון הקרקע ואין רוצים \ יכולים להפחית ממנו משקל, ניתן לכבול באופן סטאטי על מנת להשאירו במצבו הנוכחי.
- קיבוע סטאטי יתבצע רק באזור הסטאטי של הצימוח, בעיקר נקודות פיצול וצמתים מרכזיים. ניתן לבצע במספר דרכים, בין השאר:
- מוט הברגה
- כבלי מתכת ומותחנים
- כבילה סטאטית
- אלמנטים שונים ממתכת לקיבוע סטאטי, עשויים להציף מספר מורכבויות. הם דורשים מיומנות גבוהה, שימוש מדוייק ובעיקר אביזרים מתאימים ויקרים שלא קיימים בארץ, מהסיבות המפורטות.
- כבילה דינאמית היא האופציה המרכזית והמועדפת, אותה נשאף לבצע בגובה של 3\2 מהענף מנקודת הפיצול. מטרתה לאפשר לעץ תנועה גמישה תוך תמיכה שאינה מקבעת תנועה.
- כבילה דינאמית מחייבת לאפשר תנועה של האיברים הקשורים!
- במקרים מסויימים השאיפה היא לשלב בין הכבילה הסטאטית (באזור הסטאטי) לבין הכבילה הדינאמית (באזור הדינאמי).
שיקולים בהתקנה ואופני שימוש בכבילות:
- מועד הכבילה – יושפע מגורמים שונים, למשל עונת נשיאת פרי. אם נכבול ענף בתקופה זו, נוכל לבצע כבילה מתוחה יחסית, מאחר וזוהי נקודת הקיצון של משקל הענף. לאחר השלת כל הפירות, משקלו יפחת ותשוב לו יותר דינאמיות. בשאר העונות, הכבל יקבל את ה-"בטן"/ הכיפוף הרצוי לכבילה דינאמית.
- הקשירה החזקה ביותר היא הקשירה המשולשת ואליה נשאף.
- אופציה רצויה נוספת הינה מרובע, אשר יורכב משתי קשירות משולשות.
- במידה ולא ניתן לכבול בצורת משולש, נבצע כבילה בין 2 ענפים.
- במצב של ריבוי ענפים אותם נרצה לתמוך בכבילה, ניתן לבצע וריאציה שבה נציב טבעת מתכת במרכז ה-"שושנה" וממנה נבצע קשירות לענפים בצורה דינאמית.
- גם ענפים אופקיים הנכבלים דינאמית, נשאף לקשור בצורת משולש, כאשר הענף יקשר בשני כבלים שונים לאחד\שני ענפי שלד. קשירה כזו מונעת מצב של מטוטלת כאשר הענף ינוע לצד מסויים ויתמך משני צידיו.
- כבילה תמיד תהיה מעל נקודת פיצול או הותרה של בד גזום על מנת שהקשירה המקיפה את הענף תישאר במקומה ולא תחליק מטה.
- יש לוודא שהכבלים לא מתחככים בענפים מכל סוג שהוא, גם לא קטנים. זהו שיקול חשוב בבחירת נקודות הכבילה, על מנת להימנע משחיקה של החבלים.
- מומלץ מאוד לתעד כל כבילה שמבוצעת: מספר העץ, מיקומו, הסטוריה, סיבת הכבילה, סוג הכבילה, חבלים שנבחרו, קבלן מבצע, תאריך וכדומה, זאת בעיקר עבור הבקרה החוזרת והמעקב עבור איכות ויעילות הכבילה.
חבלים – תכונות ומאפיינים:
- עובי החבל, המעיד על חוזקו, יבחר ע"פ גודל הענף. ישנם חבלים לנשיאת משקלים של 1, 2, 4, 8 טון.
- קשה להעריך מה משקל הענף ולכן ניסיון והיכרות עם מין העץ הינם הכרחיים להערכה זו. בישראל, אין כמעט סיבה להשתמש בחבלי נשיאה של 8 טון.
- לכל חבל של כל יצרן ישנן הוראות לשימוש, אשר נבדקו ונבחנו בתנאי קיצון. הוראות אלו הינן מחייבות ומנחות באופן היישום של המוצר.
- קיימות טבלאות לפיהן ניתן לדעת באיזה חבל יש להשתמש, ע"פ קוטר בסיסו של ענף.
- הכבלים עמידים לקרינת UV אבל לא לחיכוך.
- כל החבלים הינם חלולים וכל חוזקם הוא המעטפת. הסגירה שלהם נעשית בהשחלה של קצה אחד באזור אחר של החבל, לכל חבל ישנו אופן הסגירה שלו. ככל שהעומס על החבל גדל, כך סגירתו מתהדקת והופכת חזקה יותר.
- כבילה צריכה להיבחן ולהיבדק אחת לשנה. מה נבדוק? למשל, אם ביצענו כבילה דינאמית שהפכה סטאטית ומתוחה, עלינו לבדוק את העניין – ייתכן וחל שינוי ביציבות האיבר הנקשר. נוודא שכל הקשירות עומדות במקומן ולא נפרמו, שלא נוצר חיכוך במקום לא רצוי וכדומה. את הבקרה יש לתעד בהמשך לתיעוד ההתקנה המפורט מעלה.
- במסמך זה אפרט על 3 מוצרים שונים אשר קיימים בישראל, ישנן מוצרים נוספים בארץ ובעולם, אך אלו המוכרים והמרכזיים בישראל:
1. Boa – חבל מאסיבי וסטאטי ביחס לאחרים, גם יקר יותר. אורך חייו לפי היצרן 12 שנים. ישנו אביזר הנקרא "בולם" (תמונה ימנית) אשר ניתן להשחיל בתוכו וכך להפוך אותו ליותר דינאמי. נחשב להכי פשוט להתקנה ולהתאמה לאורך השנים אבל גם הכי בולט לעין בשל אופי הסגירה שלו. ניתן להשחיל בו גם "אוכף" (תמונה שמאלית) שמרחיב את החבל באזור ההשקה לענף ובכך מצמצם נזק פוטנציאלי לעץ.
2. Gefa – נחשב לחבל דינאמי, מצוי בדרגת המחיר הבינונית ואורך חייו לפי היצרן 10 שנים. מתאפיין בשזירות של סיבים לבנים וירוקים וכך ניתן בדר"כ לזהותו. לסיבים הלבנים יש תכונה של בצבוץ כאשר ישנה בעיה בחבל, או כאשר הוא מתחיל להתעייף ולהתיישן וכך נדע שיש להחליפו.
3. Notch – נחשב לחבל דינאמי, הזול מבין השלושה. אורך חייו לפי היצרן 8 שנים.
- לכל החבלים יש שרוולים העוטפים ומפרידים בין החבל לבין העץ למניעת חיכוך.3. Notch – נחשב לחבל דינאמי, הזול מבין השלושה. אורך חייו לפי היצרן 8 שנים.
- ישנן דיסקיות צבעוניות אשר מייצגות שנים, אותן רצוי להתקין בעת הכבילה וכך ניתן לראות מהקרקע באיזו שנה הותקנה הכבילה.
Boa (4 טון)
Gefa (2 טון)
Notch (1 טון)
סיכום:
- אורתופדיה בעצים הינו פתרון מתקדם למתן מענה למיזעור סיכונים פוטנציאלים בעץ, אך אין פתרון זה איננו מתאים לכל המקרים ויש לנתח ולהבין באופן מעמיק את השיקולים השונים והאפשרויות ליישום אלמנטים אלו.
- ניסיון והבנה של מין העץ, מוקדי הכשל הפוטנציאלי, העומסים המופעלים ומבנה שלד העץ, יכתיבו, באופן מהותי, את כמות ומיקום הכבילות בעץ.
- במקרים מסוימים, חובה להתייעץ עם קונסטרוקטור בנושא, חוות דעת הנדסית עשוייה לחדד את קבלת ההחלטות שלנו בנוגע ליישום הכבילה.