כנימות עלה

כנימות עלה שונות נפוצות מאוד בסביבת הצומח באזורינו, בין אם זה בבר או בגינת הנוי שלנו. מבין אלפי מיני כנימות הידועות למדע, רק כ- 250 כנימות הינן מזיקות בחקלאות או בגינון.
אפיד ההרדוף (Aphis nerii) הינו דוגמא מייצגת לכנימות עלה. זהו חרק זעיר, רוב גופו בצבע צהוב מלבד המחושים, הרגליים והעיניים שהן שחורות. לרוב נוכל לראות את אפיד ההרדוף בקבוצות צפופות על גבי עלים וגבעולים.

כמו כל כנימות העלה, גם אפיד ההרדוף ניזון ממציצת מוהל הצמח (שיפה) כך שנפגעת הצמיחה המחודשת של הצמח ונוצרת בעייה אסטטית. כמו כן, כחלק מפעילותו של האפיד מופרש "טל דבש" שהוא נוזל דביק ומתוק שמושך אליו חרקים שונים. לטל הדבש מספר תופעות לוואי שליליות כגון התפתחות פטריות טפילות שונות אשר יכולות לגרום ל"פייחת" (ראה ערך "פייחת" בבלוג).

בישראל, נוכל למצוא את אפיד ההרדוף בעיקר על צמחי הרדוף הנחלים אשר נמצאים בשולי כבישים ובגינון ביתי ועירוני. לכנימות עלה ישנם אויבים טבעיים רבים כמו פרות משה רבנו (מושית השבע), צרעות טפילות וזחלים שונים הנפוצים בקרבינו ולכן, לא נמהר להשתמש בתכשירים שונים על מנת להדבירם אך כן נוכל לבצע מספר צעדים מונעי נזק כגון הסרת האזור הנגוע בריכוז של כנימות או אזור נגוע בדבש הטל והרחקתו מהגינה. במידה והמזיק מתבסס בשנית ומסב נזק לצומח ניתן להשתמש בתכשירים שונים המבוססים על סבון או נוזלים בעלי חומציות גבוהה אשר אותן מיישמים ישירות על המזיק.

סקירה מדעית: אגרונום נעם ביבי

שיתוף מאמר

דילוג לתוכן